Meklējat veselīgākas alternatīvas cukuram? Vēlaties samazināt uzņemto kaloriju daudzumu un dzīvot veselīgāk? Jūs esat pieņēmuši pareizo lēmumu!
Ir pieejami dažādi veidi, sākot no stēvijas un medus līdz pat melasei. Šie dabiskie saldinātāji ir bagāti ar antioksidantiem un minerālvielām, kas veicina enerģiju, saglabā asu prātu un cīnās pret oksidatīvo stresu.
Savukārt, rafinētais cukurs negatīvi ietekmē imunitāti un palielina risku saslimt ar sirds kaitēm, veicina diabētu un citas hroniskas slimības. Šo tik populāro ēdienu piedevu dēvē pat par balto nāvi.
Cukura slēptās briesmas
Vidēji viens cilvēks patērē apmēram no 15 līdz 25 tējkarotēm cukura dienā, uzņemot to, dzerot saldinātus dzērienus, ēdot cepumus un jau gatavus ēdienus. Saldināti dzērieni ir galvenais cukura avots pieaugušajiem.
Veselības eksperti apgalvo, ka izdzerot tikai vienu glāzi saldinātā dzēriena dienā, cilvēks var iedzīvoties liekā svara problēmās, jo šie dzērieni var veicināt svara pieaugumu pat par 7 kg gadā. Cukura patēriņš ir cieši saistīta ar sirds un asinsvadu slimībām, paaugstinātu asinsspiedienu, aknu slimībām, zobu bojājumiem, 2. tipa diabētu un priekšlaicīgu nāvi.
Šī kaitīgā sastāvdaļa vilina ar savu saldo garšu, izraisot atkarību. Starp citu, cukurs veicina atkarību par 8 reizēm vairāk nekā kokaīns un tam nav nekādas nozīmīgas uzturvērtības. Tāpēc saka, ka cukurs satur “tukšas kalorijas”.
Uzturs, kurā tiek lietoti produkti, kas satur pārmērīgi daudz cukura var izjaukt hormonālo līdzsvaru un izraisīt būtiskas izmaiņas smadzeņu daļā, kas atbild par izsalkumu (sāta centrs). Rezultātā jūs jūtaties izsalkuši un patērējat vairāk kaloriju, to pat neapzinoties.Zinātnieki apstiprina, ka cukurs ir viens no galvenajiem faktoriem, kas izraisījis aptaukošanās epidēmiju. Šis satraucošais fakts mums liek domāt un meklēt veselīgākas alternatīvas un samazināt cukura patēriņu.
Kā izvēlēties labāko no dabīgajiem cukura aizvietotājiem?
Mūsdienās ir plaši pieejami cukura aizvietotāji. Agaves sīrups, kļavu sīrups, medus, brūno rīsu sīrups, dateļu un kokosriekstu cukurs ir bagāti ar uzturvielām un tiem nepiemīt tādas blakusparādībām, kas piedēvētas rafinētam cukuram.
Tomēr, der atcerēties, ka tajos arī ir kalorijas un ogļhidrāti (cukurs), tāpēc jāievēro uzņemtais daudzums. Tāpat par dažiem no tiem, ne vienmēr ir tik pozitīvas atsauksmes kā mums gribētos.
Ir vēl arī mākslīgie saldinātāji, kas nesatur kalorijas, tomēr tie var izraisīt blakusparādības.
Ja domājat par to kā izvēlēties labāko cukura alternatīvu, vien no variantiem ir ņemt vērā antioksidantu saturu.
Kāpēc?
Ilgākā laika posmā ēdienā, ūdenī, gaisā, kosmētikā un citos ikdienas produktos esošie toksīni nonāk mūsu organismā un izraisa neskaitāmas problēmas. Pāragra novecošana, izsitumi, gremošanas sistēmas traucējumi, lēna vielmaiņa un nogurums ir visbiežāk sastopamās blakusparādības. Kaitīgās vielas bojā DNS, ietekmē hormonālo līdzsvaru, vājina imunitāti. Tās samazina organisma dabiskās aizsargspējas un padara mūs uzņēmīgākus pret slimībām, kā arī atveseļošanās process vairs nav tik ātrs. Cukura patērēšana padara visu vēl ļaunāku.
Kā mēs varam sevi pasargāt?
Viens no variantiem ir iekļaut uzturā ēdienus, kas ir bagāti ar antioksidantiem. Antioksidanti pasargā organismu no brīvo radikāļu (nestabilas molekulas) kaitīgās ietekmes. Visapkārt dabā un mūsu organismā ir daudz brīvo radikāļu.
Medus, melase, kļavu sīrups un citi dabiskie cukura aizvietotāji ir bagāti ar antioksidantiem, kas var palīdzēt cīņā ar brīvajiem radikāļiem.
Pētījums, kas publicēts Amerikas Diētas asociācijas žurnālā (Journal of the American Dietetic Association), salīdzināja antioksidantu daudzumu populāros dabiskos saldinātājos.
Rezultātā dateļu cukurs, melase, miežu iesala sīrups, brūno rīsu sīrups, tumši brūnais cukurs un kļavu sīrups saturēja visvairāk antioksidantu. Šie cukura aizvietotāji spēj padarīt organisma dabiskās aizsargspējas stiprākas, samazināt brīvo radikāļu ietekmi un, iespējams, pat palēnināt novecošanu. To antioksidantu vērtība pielīdzināma mellenēm un sarkanajam vīnam.
Lasiet tālāk par dabiskajiem cukura aizvietotājiem un to vērtīgajām īpašībām:
Dateļu cukurs
Dateļu cukurs satur vairāk kālija nekā banāni, un tas satur mazāk kaloriju nekā cukurs. Kālijs palīdz regulēt asinsspiedienu, saglabā sirds un asinsvadu veselību.
100 gramos cukura ir 387 kalorijas, kamēr tikpat liela daudzuma dateļu cukurs satur tikai 288 kalorijas.
Dateles palīdz atjaunot zarnu mikrofloru, uzlabot gremošanu un veicina regulāru vēdera izeju. Tās ir lielisks kalcija, dzelzs, fosfora, vara un magnija avots.
Melase
Melasei satur daudz vitamīnu, minerālvielu un antioksidantu. Tikai ar 59 kalorijām vienā porcijā, šis produkts iederas jebkurā diētā.
Divas tējkarotes satur vairāk nekā 19% no nepieciešamā dzelzs daudzuma dienā, 15% no nepieciešamā magnija daudzuma dienā un 10% no nepieciešamā kalcija daudzuma dienā.
Melasē esošais dzelzs daudzums palīdz mazināt anēmiju, padara veselīgāku ādu un atvieglo pirms menstruāciju simptomus. Ir arī dzirdēts, ka melasi var lietot uzmanības deficīta un hiperaktivitātes sindroma gadījumā.
Miežu iesala sīrups
Šo nerafinēto saldinātāju ar patīkamo miežu garšu var izmantot dažādās receptēs. Tas ir lielisks vitamīnu, minerālvielu un enzīmu avots un var padarīt jūsu uzturu daudz bagātāku.
Tas satur salīdzinoši daudz kaloriju, bet tā labās īpašības atsver riskus. Miežu iesala sīrups spēj uzlabot zarnu veselību, pasargāt pret rahītu un uzlabot imunitāti.
Brūno rīsu sīrups
Sīrups, kas izgatavots no brūnajiem rīsiem, ir bagāts ar minerālvielām un B grupas vitamīniem. Tas var palīdzēt cilvēkiem ar kairināto zarnu sindromu un cilvēkiem, kas ievēro zema satura ogļhidrātu diētas.
Brūno rīsu sīrups nesatur fruktozi, bet tajā atradīsiet šķiedrvielas, kas uzlabos gremošanu. Šķiedrvielas kavē cukura uzsūkšanos organismā un novērš insulīna līmeņa strauju paaugstināšanos.
Kļavu sīrups
Vēl viens lielisks cukura aizvietotājs ir kļavu sīrups. Par superproduktu dēvētais sīrups (tīrais nevis atšķaidītais) ir bagāts ar dzelzi, kalciju, kāliju, magniju, cinku, fosforu un B grupas vitamīniem.
Šis dabiskais saldinātājs satur antioksidantus, kas cīnās ar brīvajiem radikāļiem un priekšlaicīgu novecošanu. Sīrupā esošais cinks var pasargāt no sirds slimībām un infarkta.
Mēģiniet pakāpeniski ieviest šos cukura aizvietotājus savā uzturā. Lietojiet tos deserta pagatavošanā, lieciet klāt tējai, kafijai, smūtijiem un jau gataviem ēdieniem.
Daži ir saldāki par citiem, tāpēc eksperimentējiet un atrodiet to, kas jums der vislabāk. Līdzko būsiet izslēguši cukuru no sava uztura – kļūsiet veselīgāki un enerģiskāki. Papildus tam, varēsiet izbaudīt savus mīļākos našķus!
Kurš ir Jūsu iecienītākais cukura aizvietotājs?
P.S.Bezmaksas treniņu programmu un jaunumus var saņemt šeit: XXL Fitup
Tavs komentārs: