C vitamīna bumba tavā dārzā. Tā ir tikai viena no pozitīvajām īpašībām, kas piemīt upenēm. Novērtēsim šīs ogas, kas aug mūsu dārzos un ir pieejamas par salīdzinoši zemu cenu. Aplūkosim, kādu labumu savai veselībai varam gūt no upenēm!
Uzturvielas
Ēdot daudz upeņu, būdu neuzkačāsi, jo 100 g upeņu ir tikai 36 kilokalorijas (kcal); olbaltumvielas – 1,3 g; ogļhidrāti – 6,1 g; tauki – 0,2 g pārsvarā uz labo – polinepiesātināto tauku rēķina (omega 3, 6). Ogļhidrātu (OH) saturs un kcal daudzums dažādos informācijas avotos gan atšķiras. Tiem, kas ļoti baidās no lielām OH devām, upenes nebūtu jāuztver kā OH bagāts produkts. Vairāk būtu jāuzmanās no upeņu ievārījuma, kurā cukura daudzums būs iespaidīgs – 70 g uz 100 g. No minerālvielām upenes vairāk satur: kāliju, kalciju, fosforu un dzelzi, no vitamīniem – beta-karotīnu, E vitamīnu, B1, B2, B6, PP, folskābi, taču īpaši būtu jāizceļ iespaidīgais C VITAMĪNA DAUDZUMS. UPENĒS TĀ IR 3 – 4X VAIRĀK NEKĀ APELSĪNOS UN 2 – 3X VAIRĀK NEKĀ KIVI! 100 g upeņu jau nodrošina 200% no pieaugušajam ieteicamās C vitamīna devas 24h. Tā lūk! Ne velti pētnieki meklē variantu kā vēl vairāk palielināt C vitamīna koncentrāciju ogās, lai pēc tam varētu piedāvāt ar C vitamīnu bagātus upeņu produktus.
Impotence, tauku dedzināšana…
Ir zināms, ka augļi, dārzeņi, ogas un sarkanvīns satur ir flavonoīdus jeb bioflavonoīdus (ķīmiskas vielas, kas, nonākot cilvēka organismā var pozitīvi ietekmēt veselību.). Vieni no šādiem flavonoīdiem ir antocianīni (pigmenti, kas piedod mizai tumšu nokrāsu), kurus lielākā daudzumā satur aronijas, upenes. PĒTĪJUMS, KURĀ TIKA ANALIZĒTI DATI PAR 25 096 VĪRIEŠIEM LIECINA, KA ŠIE IR VIENI NO SVARĪGĀKAJIEM FLAVONOĪDIEM, KAS KOPĀ AR FIZISKAJĀM AKTIVITĀTĒM PALĪDZ IMPOTENCI VĪRIEŠIEM. Daudz tiek runāts arī par upeņu ekstraktu pozitīvo ietekmi uz mūsu veselību. Pētījumi apliecina, ka tieši upeņu ekstrakts, kura sastāvā ir jau minētie flavonoīdi, uzlabo tauku izmantošanu enerģijai, sportisko sniegumu, prāta spējas un var palīdzēt astmas gadījumā. Šeit gan aicinātu uzmanīties, jo bieži vien šī efektivitāte tiek pārspīlēta. No upenēm par 1 EUR/kg labi nenopelnīsi, tāpēc izdevīgāk ražot dārgākus uztura bagātinātājus. Jau tagad no upenēm ražo dažādus uztura bagātinātājus. Piemēram, vai kāds ir dzirdējis kaut ko par upeņu sēklu eļļu. Starp citu, ir labas atsauksmes par tās ietekmi uz imūno sistēmu. Savukārt upeņu sulai piemītot pozitīvas īpašības samazināt oksidatīvo stresu (organisms netiek galā ar apkārtējās vides radītajiem šūnu bojātājiem – brīvajiem radikāļiem). Tomēr vismaz viens pētījums atklāj, ka šādam nolūkam labāks tomēr būs E vitamīns.
Upenes bieži tiek izmantotas tautas medicīnā kā sviedrējošs līdzeklis, un tām piemīt arī citas nozīmīgas īpašības, ko gan piedēvē teju visiem augu valsts produktiem – samazina holesterīna līmeni, samazina sirds un asinsvadu slimību risku, vitamīnu un šķiedrvielu avots u.tml. Kopumā upenes visvairāk vajadzētu ēst svaigā veidā, jo tad visas vērtīgās uzturvielas var uzņem vienā piegājienā – gan tās kas ir sēklās, gan mizā un mīkstumā.
P.S.Bezmaksas treniņu programmu un jaunumus var saņemt šeit: XXL Fitup
Kolosāli izcils raksts.
Paldies.